Solis tuvāk “1984”: “Gudrie” TV (Smart TV) izspiego skatītājus

00458_1984“SmartTV” jeb “gudrie TV” ir jaunākās paaudzes televizori, kuros ir integrēti gan mūsdienu ciparu televīzijas servisi, gan internets. “Smart TV” ir gan mikrafons, gan kamera. Pēc būtības tas ir dators ar TV ekrānu.

2013.gada rudenī Lielbritānijā bāzēts informācijas tehnoloģiju konsultants Džeisons Hantlijs savā blogā pievērsa uzmanību, ka uzņēmums «LG Electronics» “smartTV” turpinājis ievākt un nosūtīt informāciju par to, kādus kanālus viņš skatās, pat pēc tam, kad viņš bija izslēdzis datu ievākšanas funkciju. «LG Electronics» paziņoja, ka tik tiešām tāda kļūda esot un tā tikšot novērsta.

Savukārt 2015.gada februārī izcēlās skandāls ap “Samsung” “smartTV” tipveida klientu līgumu. “Lūdzu, ņemiet vērā, ka, ja Jūsu teiktajā ir personiska vai konfidenciāla informācija, tad tā būs to datu vidū, kas tiks ierakstīti un nodoti trešajām personām,” bija teikts līgumā.

Sadaļā par klienta personisko datu izmantošanu gāja runa, ka,  ja “gudrajā TV” ir ieslēgta balss atpazīšanas funkcija, tad viss, kas tiek runāts, tiek ierakstīts un saglabāts. Pat vairāk, ja lietotājs šo funkciju atslēdz, tad televizors tāpat ierakstīs visu tekstuālo informāciju, kas tiek ievadīta. Pēc līguma teksta spriežot, tas tiekot darīts, lai uzlabotu runas atpazīšanas funkcionalitāti un lai sastādītu individuālos pleilistus, izejot no lietotāju gaumes.

Lūk, cits citāts no līguma: “Ja izslēgt individuālās rekomendācijas, tad informācija, kas tiks uzrādīta SmartTV dienestā, var jums nebūt tik interesanta. Kompānija Samsung joprojām spēs ievākt informāciju par to, kā jūs izmantojat “smartTV”, ar mērķi, kurš ir aprakstīts Samsung konfidencialitātes politikā.”

Tātad Samsung visa cita starpā atklāti paziņoja, ka visa informācija, ko iegūs no “smartTV” tiks nodota trešajām personām un ka jebkurā gadījumā Samsung zinās, kā lietotājs izmanto “smartTV”.

Sākoties skandālam, “Samsung” oficiāli atvainojās lietotājiem un paziņoja, ka viņi lietotājus neizspiegojot.

Jāatzīmē vēl, ka jaunajos televizoros ir arī videokamera, kura atbild par kustībvadību – tātad arī fiksē lietotāja kustības un, iespējams, arī to kaut kur nosūta, bet pagaidām par to vismaz līgumos neraksta.

Svarīgākais šajā stāstā nav tas, ka divām konkrētām kompānijām ir sanākuši publiski nesmukumi, bet gan tas, ka ir radītas tehnoloģijas, ar kurām vēl vienkāršāk ir izspiegot cilvēkus un ka tas tiktiešām tiek darīts. Apgalvojumi, ka “kļūdas tikšot novērstas” nav neko vērti, jo nav pārliecības, ka kļūdu novēršana reālitātē neizpaudīsies kā izspiegošanas fakta maskēšana un tās padarīšana par lietotājam neredzamu. Un te nāk prātā antiutopija “1984”, kurā totalitāra diktatūra tiek nodrošināta ar visuresošiem TV, kuri tiek izmantoti gan kā informācijas pārraidītāji, gan kā cilvēku izsekotāji.

Tāpēc nepērciet “smartTV” un tamlīdzīgas ierīces, izvairieties no pārmērīgas tehnoloģizācijas, tai skaitā savas personiskās informācijas un fotogrāfiju ievietošanas sociālajos tīklos, mobilā telefona nepārtrauktas līdzi nēsāšanas, visu datu glabāšanas “mākoņos”, īrētās programmatūras izmantošanas, ID karšu pasūtīšanas, elektronisko grāmatu lasītāju lietošanas, pārmērīgas norēķināšanās ar bezskaidras naudas palīdzību un papīra pierakstu aizstāšanas ar pierakstiem elektroniskā formā. Tādējādi jūs kļūsiet grūtāk izspiegojams, apgrūtināsiet potenciālajiem spiegotgribētājiem dzīvi un bremzēsiet visaptverošas izspiegošanas sistēmas ieviešanu.

Avoti:
http://hitech.vesti.ru/news/view/id/6416
http://www.tvnet.lv/tehnologijas/nozares_jaunumi/487277-lg_atzist_ka_gudrie_tv_izspiego_skatitajus
http://www.vesti.ru/doc.html?id=2358089

Informācijas aģentūra
/20.03.2015/

Šis ieraksts tika publicēts Kat.: Specdienesti, Reģ.: Vispasaules, Veids: Ziņa. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

1 Responses to Solis tuvāk “1984”: “Gudrie” TV (Smart TV) izspiego skatītājus

  1. Atbalsojums: Blogu apskati, Blogāres apskati | baltais runcis

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.